VALLET DHE VESHJET TRADICIONALE PASURI KOMBËTARE

0
1323

Vallet popullore Janë pjesë e kulturës artistike popullore, që perfshin kërcimet tradicionale në raste festash e argëtimesh popullore.

Kercim nga Ansabli i Tropojes , dicka e vecant dhe vertet e bukurLIKE & SHARE Frame Press

Posted by Frame Press on Mittwoch, 28. Juni 2017

 

Vallet tradicionale të Tropojës në ceremonitë familjare nuk neglizhohet riti shekullor. Këto valle me lëvizje koreografike të improvizuara janë vlerësuar edhe në festivale të ndryshme.

Valle dhe veshje tradicionale tropojaneLIKE & SHARE Frame Press

Posted by Frame Press on Mittwoch, 28. Juni 2017

Në vitin `57 ka marre çmimin e parë në Festivalin Botëror të Moskës, dikur i shërbeu Panajot Kanaçit si lajtmotiv për baletet “Halili dhe Hajria” e “Shota e Azem Galica”.

Në Tropojë ( Malësia e Gjakovës) tradicionalisht janë përdorur dhe ende vazhdojnë të përdoren shumë variante veshjesh popullore

Malësia e Gjakovës me fanatizëm ruan vlerat e veshjes popullore është një ndër trevat që dallohet edhe për shumllojshmërinë e varianteve, të ngjyrave dhe të motiveve të kostumeve popullore. Kostumi popullor e hijeshon dhe e bën me krenar, e madhështon gruan dhe burrin, djalin dhe vajzën.

 

 

 

 

 

SHARE