Duhani dëmton shëndetin por edhe ‘xhepin’, ja vendi më çmimin më të lartë të cigareve

0
1144

Që duhani dëmton rëndë shëndetin këtë e dimë të gjithë. Përveç dëmit shëndetsor që sigurisht është më i rëndësishmi, një tjetër dëm është dhe ai ekonomik. Çmimi i cigareve në Australi nga 1 shtatori është rritur përsëri për herë të dytë këtë vit. Një pako mesatare prej 25 cigareve në këtë vend është shtrenjtuar nga 25 në 28,25 deri 33,90 dollarë.

Kjo do të thotë se mesatarisht një australian që pi një pako cigare në ditë, për një muaj do të duhet të ndajë rreth 922 dollarë, ose 100 dollarë më shumë se më parë. Çmimet e cigareve në Australi janë dyfishuar që nga viti 2008 deri më sot dhe janë më të shtrenjta se kudo tjetër në botë.

Një pako cigare ‘Marlboro’, për shembull, në këtë vend kushton 27 dollarë, në Britani të Madhe kushton 16.67 dollarë australianë, SHBA 9,51 dollarë dhe në Vietnam 1.47 dollarë. Një familje mesatare në Australi shpenzon më shumë për duhan se sa për pushime, mjete motorike, ushqim, energji elektrike, telefon dhe internet.

SHARE