Patatet e skuqura iu rrezikojnë nga kjo gjendje e “tmerrshme” shëndetësore

0
147

Dëshmi të reja në studimet e kafshëve sugjerojnë konsumi i rregullt i patateve të skuqura mund të shtjoë rrezikun e kancerit, tha një agjenci qeveritare britanike.

Lidhja midis patate të skuqura dhe gjendjes shëndetësore nuk është e re, por Agjencia e Standardeve të Ushqimit (FSA) e Britanisë së Madhe ka zbuluar se akrilamidi, një substancë e prodhuar kur ushqimet nxehen në temperatura të larta, ka qenë e lidhur me kancerin në kafshë.

FSA sugjeron që njerëzit të gatuajnë ushqime në temperatura të ulëta dhe të mbajnë ushqimin një ngjyrë më të artë, në vend të ngjyrës kafe.

“Konsensusi shkencor qëndron në atë se akrilamidi ka potencial të shkaktojë kancer tek njerëzit,”

“Rregulli i përgjithshëm është ky: synoni që ushqimi të arrijë një ngjyrë të verdhë ari ose më të hapur kur të skuqni, pjekni, tiganisni ose pjekni ushqime si patatja, perimet rrënjësore dhe buka”.

SHARE