Në çka kanë krijuar varësi zviceranët?

0
57

Në një analizë të re nga organizata “Sucht Schweiz” janë postuar shifra aktuale mbi sjelljen e varur të popullsisë zvicerane, përcjell albinfo.ch

alkooli

Popullsia në Zvicër konsumoi 7.8 litra alkool të pastër për kokë banori në vitin 2017.

Sipas nivelit të varësisë, 20 për qind e njerëzve në Zvicër konsumojnë në rrezik të lartë.

250,000 njerëz në Zvicër varen nga alkooli. Çdo vdekje e 12-të është alkoolike. 4.2 miliardë franga në vitin 2017 ishin kostot sociale të konsumit të alkoolit.

duhani

27 për qind e popullsisë në Zvicër të moshës 15 vjeç e lart konsumojnë produkte duhani.

9.6 miliardë cigare industriale u shitën në vitin 2017. Kjo korrespondon me pothuajse 1400 cigare në vit.

56 paketa duhani janë tymosur mesatarisht në 2017.

Droga ilegale

Rreth 3 për qind e popullsisë konsumon rregullisht kanabis. Kështu, kanabisi mban vendin kryesor midis drogave të paligjshme.

Tregu zviceran konverton 5 ton kokainë çdo vit.

330 milionë franga janë të ardhurat nga shitja e kokainës në vit.

Çdo vit në tregun zviceran janë në treg 1.8 deri në 2.5 ton heroinë të shtrirë.

3.3 për qind e burrave dhe grave: 20-24 vjeçare të anketuar përdorën psikostimulantët në vitin 2016, nga të cilat për “Ritalin” nuk morën receta.

Lojëra fati

1.15 milionë njerëz luajnë për para në Zvicër. Rreth 76.000 luajnë shumë. Zvicra ka një nga dendësitë më të larta të kazinove në mbarë botën.

1.6 miliardë franga jepen çdo vit në lojëra të fatit në Zvicër.

Sipas vlerësimeve, midis 551 dhe 648 milionë franga është potenciali i dëmeve nga lojërat e fatit në vit. Këto janë shpenzime shtesë shëndetësore dhe humbje të produktivitetit.

11,000 vdekje në vit i atribuohen kombinimit të substancave psikoaktive (drogës) dhe lojërave të fatit. Shpenzimet sociale tejkalojnë 14 miliardë franga.

SHARE