Rrëfimet e të mbijetuarve: Iu luta Zotit që vr.asësit t’i harxhoheshin plu.mbat

0
126

Përderisa informatat për sul.min terr.orist në xhamitë e Zelandës së Re po vazhdojnë të raportohen, të mbijetuarit kanë treguar detaje të tmerrshme.

Sul.mi filloi kur terr.oristi, i veshur me të zeza, hapi zjarr në xhaminë Al Noor në qendër të Christchurch, derisa një grup besimatërësh ishin duke u lutur ditën e premte, njofton Klan Kosova. Të mbijetuarit thanë që ata vrapuan për të shpëtuar pasi dëgjuan kris.mat e arm.ëve.

“Duke pritur dhe u lutur”Një i mbijetuar, i cili kishte gj.ak në rrobat e tij, u tha mediave lokale që ai pa vras.ësin duke qëll.uar një burrë në gjoks.Dëshmitari tha se sul.mi ka zgjatur rreth 20 minuta dhe se rreth 60 njerëz mund të ishin të lënduar.

“Unë mendova se atij po i shpenzoheshin plu.mbat”, i tha ai televizionit TVNZ.“Ajo që bëra unë ishte të prisja dhe të lutesha: Zot, të lutem, le t’i harxhohen plum.bat”.

Terr.oristi thuhet se në fillim që.lloi dhomën ku ishin duke u lutur burrat në xhami, pastaj u zhvendos në dhomën e grave.Dëshmitari tha: Ai erdhi dhe qël.loi në këtë anë, shkoi në dhomën tjetër dhe më pas shkoi në dhomën tjetër të grave duke i qëll.uar ato. Më pas sapo dëgjova që njëra kishte vde.kur.

“Vëllai im ishte atje dhe nuk e di nëse ishte i sigurt apo jo”. “Qindra plu.mba”Një burrë tjetër, i cili mbijetoi duke u fshehur, tha se njerëzit kanë thyer xhamat duke dashur të dilnin.“Ai filloi t’i qël.lojë ata. Për secilin që mendoi se ishte gjallë, ai vazhdoi t’i që.llojë ata”, ai i tha radios “Zelanda e Re”. “Ai nuk deshi që ndonjëri prej tyre të mbetej gjallë”. I mbijetuari Farid Ahmed, i cili ishte në karrocë, tha se nuk ishte i sigurt nëse gruaja e tij ishte ende gjallë.

“Pashë nga korridori – në dhomën ku isha – një djalë duke u përpjekur të vinte në dhomën ku isha dhe ai u qël.lua nga mbrapa duke mbetur i vde.kur në vend,” i tha ai TVNZ.

“Pashë në dysheme – predha të plum.bave – qindra plu.mba.” “Skena të mas.akrës”Dëshmitari okular Carl Pomare ishte duke vozitur pranë xhamisë me një bashkëpunëtor kur pa njerëz “që vraponin për të shpëtuar”.“Më pas këta njerëz i pashë duke rënë në tokë pasi u qëll.onin nga prapa” tha ai.

Pomare dhe kolegu i tij ngritën një kordon me një makinë tjetër dhe filluan të ndihmonin vikti.mat.“Ne ishim në një grup prej rreth gjashtë personash që u ndodhëm në atë kohë – të gjithë gjithë ne po ndihmonim këta njerëz që ishin të shtrirë në tokë duke luft.uar për jetën e tyre”.Ambulancat nuk ishin në gjendje të shkonin në vendin e ngjarjes derisa zona të ishte e sigurt nga policia, tha Pomare.

“Ne u munduam që t’i mbajmë të gjallë këta njerëz derisa të vinin ambulancat. Njerëzit ishin duke kërkuar ndihmë nga ne. Ne thirrëm që të ndihmohej një baba me një vajzë, të cilët ishin në një rrugë të keqe, më pas nuk e dimë a kanë mbijetuar ata”.“Bashkëpunëtori që ishte duke e ndihmuar një person, i vd.iq në duar. Ishte një skenë e masa.krës”.

“Sul.mi në xhaminë e dytë Linwood”Në xhaminë e dytë, Linwood Masjid, të mbijetuarit i thanë medias lokale se panë një person të ar.ma.tosur me një motor të zi i cili gj.uajti rreth 100 njerëz që luteshin brenda.Sul.mi ndodhi pak pas sul.mit të parë në xhaminë Al Noor. Dëshmitari Syed Ahmed tha se vras.ësi kishte qenë duke “bërtitur diçka” gjatë të shtën.ave.

Ai tha se pa të paktën tetë njerëz të vr.a.rë, duke përfshirë edhe dy shokë të tij.“Qyteti i bllokuar”Ndërtesat në qendër të qytetit dhe rrethinat përreth ishin vendosur të mbylleshin. Menaxherja e një restoranti pranë xhamisë së Al Noorit dhe Spitalit të Christchurch tha se bizneset mbyllën dyert

SHARE