Historia e Valles Së Osman Takës

0
361

Vallja e Osman Takës e vitit 1973 në Festivalin Folklorik të Gjirokastrës

Vallja çame e Osman Takës është një valle tradicionale popullore e shqiptarëve të Çamërisë, që është bërë gjerësisht e njohur në Shqipëri. Vallja është e lidhur me Osman Takën, një udhëheqës çam, i cili luftoi kundër forcave Osmane. Kjo valle është një valle e vjetër çame, por me këtë emër është e njohur pas shekullit XIX.

Osman Taka ishte një nga kontribuuesit kryesor të Rilindjes Kombëtare të Shqipërisë dhe një valltar i mirënjohur i kohës së tij. Për nder të tij është emërtuar edhe vallja “Osman Taka”.

Ai lindi në Filat, në një nga familjet më të fuqishme dhe të pasura të qytetit. Në vitin 1848, ai filloi një revoltë të armatosur kundër Perandorisë Osmane dhe u bë protagonist në të rezistencës shqiptare kundër forcave Osmane. Kur u mbajt Lidhja Shqiptare e Prizrenit, Taka u emërua si kreu i degës lokale në Prevezë. Në të njëjtën kohë, ai ishte një valltar tradicional, i njohur.

Pasi forcat Osmane arritën të shuajnë Lidhjen e Prevezës, ata e arrestuan në vitin 1886, Osman Takën, duke e akuzuar për tradhti.

Osman Taka ndërsa ishte i burgosur në Janinë, u dënua me vdekje. Kur ai u pyet për të dhënë dëshirën e tij të fundit, ai donte të kërcente. Tradita popullore thotë se, vallëzimi i tij ishte aq e bukur sa që xhandarët e ushtrisë osmane, nuk e ekzekutuan atë. Pas disa ditësh ai u kap sërish dhe u vra në Konispol…

Vallja

Historia e Valles Së Osman Takës

Posted by Frame Press on Dienstag, 15. August 2017

Vallja ndjek një ritëm të rreptë, me theks të veçantë në “qëndrim, stil dhe hir”, të valltarit. Kjo është me hapa prej 2-4 metra, “ngadalë-shpejtë-shpejtë”. Ajo është një valle në rresht, ku valltari kryesor me shkathtësi, ekzekuton hapat.

SHARE