Çka është paraliza e gjumit, si ndodhë?

0
120

Shumica e njerëzve thuhet se përjetojnë një paralizë gjumi një ose dy herë gjatë jetës së tyre.Paraliza e gjumit, ose paaftësia e përkohshme për të lëvizur ose për të folur derisa të zgjoheni ose të bini në gjumë, ndodh kur pjesët e gjumit të lëvizjes së shpejtë të syrit (REM) ndodhin kur dikush është i zgjuar.Truri vazhdon të ëndërrojë ndërsa sytë fillojnë të hapen, por trupi nuk është në gjendje të lëvizë.

Njerëzit e vërtetë që kanë përjetuar paralizën e gjumit tregojnë se episodet e tyre mund të jenë po aq të këqija sa Nell-i – ose më keq.Gjatë paralizës së saj të gjumit, shpesh mund të ndjeni një prani të dikujt në dhomë. Pas një episodi veçanërisht të vështirë të paralizës së gjumit, njerëzit që e përjetojnë atë ngelen duke qarë dhe duke bërtitur, dhe zgjedhin të flenë në shtrat natën e ardhshme.

Gjatë një periudhe më të dhunshme të paralizës së gjumit, “ndjeva sikur dikush më rrëmbeu kyçin e këmbës dhe më tërhoqi nga shtrati dhe u zgjua në dysheme”, është shprehur një 30 vjeçare britanike e cila kishte vuajtur këtë gjendje, njofton Klan Kosova.

SHARE