Jeni kuriozë t’i dini? Këto janë faktet e panjohura të anijes “Titanik”

0
120

Pothuajse të gjithë e njohin historinë bazë të Titanikut, anijes britanike të pasagjerëve që u mbyt gjatë udhëtimit të saj të parë pas goditjes së një ajsbergu.

Anija filloi nga Southampton më 10 prill 1912 dhe ishte në rrugën e saj drejt qytetit të Nju Jorkut kur goditi fatkeqësi.

Katër ditë në udhëtim, anija goditi një ajsberg, u shpërbë dhe u fundos. Më shumë se 1,500 nga 2,200 pasagjerë dhe ekuipazhi në bord vdiqën.

Shumë njerëz e dinë se çfarë bëjnë ata për tragjedinë tragjike për shkak të filmit të vitit 1997, Titanikut, me Leonardo DiCaprio dhe Kate Ëinslet. Ndërsa filmi bazohet në ngjarjet aktuale të Titanikut, ka një numër të karaktereve fiktive dhe pikave të plota.

Më poshtë do ju sjellim disa fakte të cilat mund të mos i keni dëgjuar më herët e as parë në filmin Titanik:

Anija ishte e shtrenjtë

Anija kushtonte rreth 7.5 milion dollarë kur ishte ndërtuar në fillim të viteve 1900. Kjo mund të duket si një sasi e vogël e parave, por sot do të ishte e barabartë me më shumë se 150 milionë dollarë.

Ndërtimi mori një kohë të gjatë

Titaniku mori rreth 26 muaj për të ndërtuar. Kishte rreth 3.000 njerëz që punonin për të ndërtuar anijen. Dhe ndërtimi i anijeve nuk ishte i sigurt – gjatë ndërtimit, ka pasur 246 lëndime, 28 prej të cilave ishin të rënda. Gjashtë vetë vdiqën në anije dhe dy të tjerë vdiqën në kantierin detar. Një punonjës i fundit u vra kur një copë druri ra mbi të pak para fillimit.

Anija ishte e madhe

Sipas CNN, “Në atë kohë, RMS Titanik ishte anija më e madhe e pasagjerëve në det”. Anija ishte mbi 882 metra e gjatë dhe mbi 175 metra e gjërë.

Kishte rreth 1.300 Pasagjerë

Titaniku mund të strehonte 2,453 pasagjerë, por kishte shumë më pak në bord gjatë udhëtimit të saj të parë. Numrat e saktë nuk njihen, por ka pasur rreth 1300 pasagjerë – 320 në klasën e parë, 280 në klasën e dytë dhe 710 në klasën e tretë.

Kishte pothuajse 900 anëtarë të ekipit

Titaniku kishte rreth 885 anëtarë të ekuipazhit për udhëtimin e saj të parë. Pothuajse të gjithë anëtarët e ekuipazhit ishin meshkuj – kishte vetëm 23 anëtarë femra të ekuipazhit. Punët në bord përfshinin inxhinierë, zjarrfikës, kujdestarë, staf galley, kuzhinier, kamerierë, pastrues, e të tjerë.

Anija kishte gazetën e vet

Një printer në anije prodhoi një gazetë të përditshme, Buletinin e Atlantikut të Përditshëm, për kalimtarët. Gazeta përmbante informacione dhe lajme të marra nga operatorët pa tel.

Atje nuk kishin mjete të mjaftueshme shpëtimi

Siç ishte zakonisht në atë kohë, anija nuk kishte anije shpëtimi të mjaftueshme për të mbajtur të gjithë pasagjerët në bord. Titaniku kishte gjithsej 20 anije shpëtimi – 16 anije druri dhe 4 anije të palosshme. Çdo varkë ishte e pajisur për të mbajtur rreth 68 pasagjerë, kështu që kolektivisht kishte vetëm vende të mjaftueshme për varkë shpëtimi për 1,178 njerëz.

Ekuipazhi nuk u përgatit për evakuim

Trajnimi për varkë shpëtimi ka qenë shumë minimal para fillimit të anijes. Nuk ishte vetëm një stërvitje me varkë shpëtimi në Southampton, dhe nuk kishte stërvitje shpëtimi për shpëtim ose zjarr pasi anija filloi udhëtimin e saj të parë. Duhej të ishte një stërvitje me varkë shpëtimi në mëngjesin e tragjedisë, por kapiten Smith e anuloi atë. Për shkak të kësaj mungese përgatitjeje, anëtarët e ekuipazhit nuk kishin idenë se sa shumë pasagjerë mund të mbanin çdo varkë shpëtimi.

Vetëm 13 njerëz u shpëtuan nga uji

Ndërsa anija u mbyt, qindra njerëz përfunduan në ujin e ftohtë të ngrirjes. Njerëzit në ujë bërtisnin dhe bënin thirrje për ndihmë, por pothuajse askush nuk u shpëtua. Ndonëse skuadrat e shpëtimit kishin hapësirë për rreth 500 njerëz, vetëm 13 u shpëtuan.

Mbijetuesi i fundit vdiq në 2009-ën

Millvina Dean, e cila ishte vetëm nëntë javë kur ishte në Titanik (ajo ishte pasagjeri më i ri në bord), ishte mbijetuesja i fundit. Ajo vdiq në vitin 2009 në moshën 97 vjeçare.

Duhej dekada për të gjetur rrënojat

Megjithëse kishte një numër ekspeditash për të gjetur mbytjen e Titanikut, për dekada, asnjë nuk ishte i suksesshëm.

Nuk ishte deri më 1 shtator 1985, se Robert Ballard dhe ekipi i tij gjetën rrënojat. Që atëherë, rrënojat janë vizituar nga shkencëtarë të shumtë, eksplorues, regjisorë dhe turistë. Këta njerëz kanë shpëtuar mijëra sende nga aksidenti.Jeni kuriozë t’i dini? Këto janë faktet e panjohura të anijes “Titanik”

SHARE